Chřestová polévka
Chřest se těší stále větší oblibě a byla by škoda tuto zdravou zelenou pochoutku nezařadit na naše stoly. Zvláště na jaře, kdy dozrává chřest i v našich končinách, je vhodným doplněním zdravého jídelníčku. Dnes si připravíme polévku ze zeleného chřestu.
Ingredience:
- 1 svazek zeleného chřestu (cca 500 g)
- 1 cibule
- 150 ml smetany na vaření
- sůl
- pepř
- domácí bujón
- podle chuti zelené bylinky, kvalitní slanina
- pokud potřebujete polévku nastavit, lze přidat i bramboru
Postup:
Chřest opláchneme ve studené vodě. Zdřevnatělé konečky odřízneme (cca 1–2 cm), vršky odlomíme a necháme stranou. Zbytek chřestu nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno a na přepuštěném másle orestujeme, osolíme.
V této fázi přidáme pokrájený chřest, můžeme přidat i oloupanou a na kousky nakrájenou bramboru, která zvětší objem polévky. Zalijeme vodou, aby byla zelenina ponořená, přidáváme lžíci domácího bujónu (nebo kvalitní bujón v biokvalitě) a vaříme do změknutí.
Mezitím si na pánvi necháme restovat plátky slaniny. Poté, co slanina pustí tuk přidáme odkrojené vršky chřestu a restujeme společně se slaninou.
Jakmile zelenina v polévce změkne, rozmixujeme ji tyčovým mixérem a přilijeme smetanu. Dochutíme solí a čerstvým pepřem.
Podáváme s restovanou slaninou a vršky chřestu nebo bylinkami a krutony, jak kdo má rád.
Dobrou chuť!
V čem je chřest přínosný?
Díky koktejlu vitamínů a minerálů pomůže při detoxikaci organismu. Je bohatý především na vitamíny A, C a E, kyselinu asparagovou a listovou i na minerály. Obsahuje spoustu vody a vlákniny. Povzbuzuje náš imunitní systém, zlepšuje činnost střev a blahodárně působí na zažívání. Podporuje srdeční činnost, pomáhá při revmatických bolestech a bolestech zubů. Upravuje hladinu cukru v krvi i krevní tlak a snižuje cholesterol. Brání zadržování vody v organismu.