Čočkový kotlík

04.08.2022

Současné horké dny nám přirozeně mění jídelníček z těžkých masitých a tučných jídel na ta lehčí jídla s vyšším podílem vlákniny. Po takovém jídle nebudeme padat únavou ani potřebovat poobědového šlofíka. 

Ingredience: 

200 g předem namočené, uvařené čočky (hnědé, červené nebo černé),

1 paprika, 

2 cukety, 

1 hrst malých růžiček květáku/brokolice, 

1 hrst žampionů, 

olivový olej, kurkuma, 1 stroužek česneku, 1 lžíce majoránky, 1 lžička mletého kmínu, pepř, sůl, ½ citronu.

Postup: 

Den předem si namočíme čočku - čočku zalijeme vodou, zakápneme jablečným octem a 1 lžičkou soli a necháme fermentovat min.24 hodin. Potom propláchneme a vaříme v nové vodě dle typu čočky. 

Mezitím si papriku nakrájíme na proužky, cuketu na kostičky. Květák/brokolici rozdělíme na hodně malé růžičky. V pánvi na olivovém oleji restujeme plátky česneku. Jako první přidáme růžičky květáku/brokolice a chvíli restujeme. Přidáme nakrájenou papriku a cuketu a pokračujeme v restování. Když zelenina změkne, přidáme na plátky nakrájené žampiony. Dochutíme majoránkou a mletým kmínem. Zamícháme předem uvařenou čočku. Přidáme šťávu z citrónu a přisypeme kurkumu. Zakápneme jemně olivovým olejem. Dle chuti dosolíme a dopepříme.