Čočkový kotlík
Současné horké dny nám přirozeně mění jídelníček z těžkých masitých a tučných jídel na ta lehčí jídla s vyšším podílem vlákniny. Po takovém jídle nebudeme padat únavou ani potřebovat poobědového šlofíka.
Ingredience:
200 g předem namočené, uvařené čočky (hnědé, červené nebo černé),
1 paprika,
2 cukety,
1 hrst malých růžiček květáku/brokolice,
1 hrst žampionů,
olivový olej, kurkuma, 1 stroužek česneku, 1 lžíce majoránky, 1 lžička mletého kmínu, pepř, sůl, ½ citronu.
Postup:
Den předem si namočíme čočku - čočku zalijeme vodou, zakápneme jablečným octem a 1 lžičkou soli a necháme fermentovat min.24 hodin. Potom propláchneme a vaříme v nové vodě dle typu čočky.
Mezitím si
papriku nakrájíme na proužky, cuketu na kostičky. Květák/brokolici rozdělíme na
hodně malé růžičky. V pánvi na olivovém oleji restujeme plátky česneku.
Jako první přidáme růžičky květáku/brokolice a chvíli restujeme. Přidáme nakrájenou
papriku a cuketu a pokračujeme v restování. Když zelenina změkne, přidáme na
plátky nakrájené žampiony. Dochutíme majoránkou a mletým kmínem. Zamícháme
předem uvařenou čočku. Přidáme šťávu z citrónu a přisypeme kurkumu.
Zakápneme jemně olivovým olejem. Dle chuti dosolíme a dopepříme.