Cottage lívance
22.10.2023
Lívance máme všichni spojené s bezstarostným dětstvím, kdy jsme neměli potuchy o glykémie a jejím vlivu na naše zdraví a postavu. Nicméně dnes už víme, že klasické lívance jsou sacharidová nálož, která nám zvedne glykémii do vysokých hodnot. Což samozřejmě nechceme. Pokud jsme děti, máme mnoho aktivit a pohybu, tak není problém. Když ale máme sedavý způsob života, tak se takové porci sacharidů raději vyhneme a nebo si dopřejeme lívance, které obsahují bílkoviny a ty se postarají o to, aby glykémie tolik nevyrostla. A to je přesně případ těchto lívanců.
Ingredience:
- 1 kelímek sýru cottage (200g)
- 3 domácí vejce
- 1 banán
- cca 120g jemných ovesných vloček
- špetku soli
- 1/2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
- pokud by vám nestačil banán pro jeho sladkou chuť, můžete lívance dosladit medem
- přepuštěné máslo
- sezónní ovoce na ozdobu,
- sirup (typu javorový, čekankový apod.)
Postup:
Cottage sýr vyklopíme do vyšší mixovací nádoby vhodné pro tyčový mixér, přidáme na kusy nakrájený banán, přidáme vajíčka, vločky, sůl a kypřící prášek. Vše důkladně promixujeme do hladké, tužší - lívancové konzistence. Pokud by bylo moc hutné, přidáme mléko, v případě řídké konzistenci přidáme vločky.
Rozpálíme si pánvičku, na které lívance smažíme na přepuštěném másle.