Drobenkový koláč s bobulovým ovocem
08.12.2021
Tento koláč můžete péct od jara do podzimu a skvěle tak zužitkovat čerstvé dary ze zahrady i z lesa. Hodí se třešně, maliny, ostružiny, jahody, broskve i švestky nebo borůvky.
Ingredience:
Drobenka:
- ½ hrnku mouky (mandlové, kokosové apod.)
- ½ hrnku ovesných vloček
- ½ hrnku mletých mandlí
- 2 lžíce medu
- 1 lžička kypřícího prášku (vinného kamene)
Náplň:
- 120 g povoleného másla
- 500 g tvarohu nebo mascarpone
- 400 ml podmáslí (lze nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou)
- sladidlo dle chuti (xylitol, med, čekankový sirup)
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 300g ostružin (jahody, maliny nebo vypeckované třešně)
Postup:
Z mandlové nebo kokosové mouky, rozmixovaných ovesných vloček a mletých mandlí, lžičky kypřícího prášku a másla (povoleného) uhněteme drobenku. Pokud by byla drobenka suchá, přidáme více másla. Když by hmota byla naopak mazlavá, přidáme suché ingredience.
Dortovou formu střední velikosti vyložíme pečícím papírem a 2/3 drobenky do ní nasypeme. Upěchujeme pěstí. Z tvarohu, podmáslí (zakysané smetany), sladidla a pudinkového prášku umixujeme hladkou náplň, do které opatrně vmícháme 300 g ovoce. Směs nalijeme do formy na drobenku, přikryjeme zbytkem drobenky a pečeme při 180°C asi 45 minut.