Datlovo - mrkvové kuličky
Pokud také patříte mezi nadšence, kteří každý rok zkouší nové druhy cukroví, určitě vyzkoušejte tyto kuličky. Doporučuji je připravit krátce před Štědrým dnem. Jednak budete mít jistotu, že vám je rodina nestihne sníst, ale hlavně tyto kuličky nepotřebují proležet. Chutnají výborně ihned. Navíc jsou bez přidaného cukru. Výsledná sladká chuť bude záležet na typu mrkve. Navíc vás určitě příjemně překvapí šťavnatost, kterou právě mrkev dodává.
Ingredience:
1 šálek mandlí (neloupaných)
10 datlí (vypeckovaných)
1/3 šálku strouhaného kokosu (Bio kvalita)
1 větší mrkev
1/2 lžíce skořice
1/4 lžíce hřebíčku popř. perníkové koření, kde je hřebíček součástí směsi
2-4 lžíce kokosového mléka
Postup:
Doporučuji připravit rovnou dvojnásobnou dávku.
Rozemeleme nebo rozmixujeme mandle na jemnou "mouku" a necháme zatím stranou. Dále rozmixujeme datle společně s kokosem do jemné pasty. Můžeme přidat dle chuti i další ořechy na kousky nasekané (vlašské, kešu...). Smícháme mandlovou "mouku" s pastou, najemno nastrouhanou mrkví. Posypeme vše skořicí a drceným hřebíčkem popř. perníkovým kořením. Nakonec přidáme kokosové mléko a mícháme do požadované konzistenci. V případě potřeby zahustíme strouhaným kokosem nebo naopak trochu naředíme mlékem. Vždy odebereme menší množství těsta, které vytvarujeme do kuličky. Obalujeme v kokosu (jako na fotografiích), nasekané čokoládě nebo v oříškách.
Skladujeme v lednici.