Dýňový cheesecake

13.02.2022

Na poslední 3 přednášky jsem připravovala vždy cheesecake podle tohoto receptu. Jednak jsem chtěla něco opravdu dobrého a zároveň i zdravého. Když už mluvím o důležitosti zdravě se stravovat, tak abych tuto zásadu dodržela. Cheesecake měl vždy velký ohlas a mnoho účastnic si přálo recept. Tak zde jej máte, včetně krásných fotek od fotografky Pavlíny. 

Ingredience:

500g dýně (nejlépe máslové, lze použít i Hokkaidó, muškátovou) bez semínek, na kousky o velikosti 3 cm

200g vody

60g třtinového cukru (xylitol nebo jiné tolerované/oblíbené sladidlo)

120 g ovesných vloček

80 g mandlí

½ lžičky mleté skořice

1 lžička kvalitního kakaa (nemusí být)

100g másla

500g tučného tvarohu

100g čerstvého sýra (Lučina, Philadephia)

1 vejce

Postup:

Do hrnce dáme kostky dýně, zalijeme vodou a vaříme do změknutí (dle druhu dýně čas od 15-30 minut). Po uvaření rozmixujeme dýni tyčovým mixérem do jemné konzistence a necháme vychladnout.

Mezitím si rozmixujeme ovesné vločky, mandle se skořicí s cukrem (30g) a máslem. Pokud chceme přidat kakao pro tmavší vzhled, mixujeme jej v této fázi také.. Směs vtlačíme do pečicím papírem vyložené dortové formy (o průměru 26 - 28 cm) a dáme do chladničky. Předehřejeme si troubu na 160st.

Do vychladlého dýňového pyré dáme tvaroh, čerstvý sýr, 30g cukru, vejce a mixujeme tyčovým mixérem do jemného krému. Pokud by byl krém moc tekutý, přidáme pro jistotu ještě jedno vejce a znovu mixujeme. 

Krém nalijeme na ovesno-mandlový základ a dáme do trouby. Pečeme 60 minut. Po upečení opatrně vyndáme z trouby a necháme vystydnout. Jelikož je koláč opravdu křehký, doporučuji nechat zcela vychladit a až poté nakrájet.