Falešná dršťková polévka

06.09.2023

Přiznám se, že pravé dršťky jsem nikdy nejedla. I když to byla v mé rodině delikatesa, nikdy mě nelákalo jen třeba ochutnat, naopak mě spíše odrazovaly. Nicméně polévka jako taková je výborná, navíc když se připraví v odlehčené verzi, můžete si ji dopřávat častěji, Krásně zasytí, takže si ji můžete připravit k obědu, ale i třeba k večeři. A až budou chladná rána, příjemně vás po ránu zahřeje.

Ingredience:

  • 400 g hlíva ústřičná,
  • brambory (cca 4 kusy dle velikosti) očištěné, nakrájené na kostky,
  • 1 kus větší mrkve, očištěné, nakrájené na kostky,
  • sůl, 2-3 stroužky česneku (dle chuti), 1 lžička majoránky, špetka pepře, 1 lžíce mleté papriky,
  • 1 lžíce přepuštěného másla 
  • 1 litr vývaru (nebo 1 kostka biobujónu s litrem vody)

Postup:

Hlívu očistíme a pokrájíme na menší kousky. V hrnci rozpálíme lžíci přepuštěného másla a asi 5 minut na něm hlívu restujeme, solíme až na konci. Díky tomu zůstane hlíva křupavější. Asi 1/2 hlívy dáme stranou. Druhou půlku hlívy v hrnci ponecháme, přidáme očištěné brambory, kostky mrkve (pokud máte rádi, určitě lze přidat celer nebo petržel). Zasypeme mletou paprikou, česnekem, majoránkou, pepřem, solí a vše společně orestujeme. Zalijeme vývarem nebo vodou včetně biobujónu a povaříme do změknutí zeleniny. Nakonec ještě dochutíme solí nebo pepřem a ozdobíme orestovanými kousky hlívy.

Tip:  

1. Pokud byste chtěli vyzkoušet i jinou variantu bez brambor, doporučuji namočit předem pohanku (cca 24 hodin), vodu slít a pohanku orestovat spolu s hlívou, se zeleninou a s kořením. Polévka bude obsahovat mnoho živin, včetně rutinu a stále bude bezlepková. 

2. Někdo má rád husté polévky, v tom případě doporučuji orestovat hlívu na pánvičce. V hrnci nejdříve orestovat cibuli, přidat brambory/pohanku, zeleninu, koření. Uvařit a poté zlehka párkrát projet polévku tyčovým mixérem a budete mít "zahuštěnou" polévku.