Jáhelník s mákem a švestkami

13.03.2022

Jáhly jsou v české kuchyni docela opomíjenou surovinou, což je škoda. Lze je použít na různá zapečená jídla, šišky s mákem, ale třeba i do kaší. A i když se jedná o obilovinu, tudíž sacharidovou potravinu, její glykemický index je nízký. Nemusíte se tedy bát o svoji hladinu cukru v krvi. Jáhly navíc obsahují vysoký obsah vlákniny, což také vzestup cukru v krvi zpomalí. Jáhly jsou bezlepkové s vysokým obsahem železa, fosforu, hořčíku, manganu a vitamínů skupiny B. To je už myslím dost důvodů jim dát šanci :-) 

Ingredience:

200g jáhel (namočených ve vodě min. na 24 hodin)

600ml vody (může být i mléko kravské nebo alternativní - mandlové, kokosové...)

150g mletého máku (pozor, aby nebyl žluklý!)

sladidlo dle chuti (javorový sirup, xylitol apod.)

1 hrst rozinek

50 g rozpuštěného másla

3 menší nebo 2 větší vejce

špetka skořice, vanilkový cukr

1 sáček vanilkového pudinku

loupané mandle, zakysaná smetana, švestky (čerstvé/sušené)

Postup:

Jáhly propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc namočené. Druhý den jáhly scedíme. Přendáme je do hrnce, zalijeme tekutinou (vodou/mlékem), osolíme špetkou soli a přivedeme k varu. Poté teplotu snížíme na minimum a vaříme pod pokličkou cca 15 minut. Po dovařením necháme jáhly dojít pod pokličkou. 

Do měkkých trochu vychladlých jáhel vmícháme namletý mák, rozpuštěné máslo, pytlík vanilkového pudinku, sladidlo, rozinky, skořici i žloutky a vše důkladně promícháme. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a opatrně vmícháme do směsi. 

Mezitím si rozpálíme troubu na 170st. 

Máslem vymažeme koláčovou/dortovou formu, kterou můžeme vysypat mákem. Jáhlovou směs přelijeme do formy. Na povrch těsta vyskládáme švestky, můžeme posypat loupanými mandlemi a skořicí. Jáhelník pečeme cca 45 minut. 

Servírujeme s kopečkem zakysané smetany nebo tvarohu. Jáhelník je výborný ke snídani nebo svačině.