Jahodové knedlíky

07.12.2021

Je vyloženě povinností nás maminek uvařit dětem tuhle letní dobrotu. Připravte se na to, že jedna porce rozhodně stačit nebude. Přijde nášup, a třeba hned další den.

Ingredience:

Drobenka:

  • ½ hrnku mouky (mandlové, kokosové apod.)
  • ½ hrnku ovesných vloček
  • ½ hrnku mletých mandlí
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička kypřícího prášku (vinného kamene)

Náplň:

  • 120 g povoleného másla
  • 500 g tvarohu nebo mascarpone
  • 400 ml podmáslí (lze nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou)
  • sladidlo dle chuti (xylitol, med, čekankový sirup)
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 300g ostružin (jahody, maliny nebo vypeckované třešně)

Postup:

Z mandlové nebo kokosové mouky, rozmixovaných ovesných vloček a mletých mandlí, lžičky kypřícího prášku a másla (povoleného) uhněteme drobenku. Pokud by byla drobenka suchá, přidáme více másla. Když by hmota byla naopak mazlavá, přidáme suché ingredience.

Dortovou formu (střední velikost) vyložíme pečícím papírem a 2/3 drobenky do ní nasypeme. Upěchujeme pěstí. Z tvarohu, podmáslí (zakysané smetany), sladidla a pudinkového prášku umixujeme hladkou náplň, do které opatrně vmícháme 300g ovoce. Směs nalijeme do formy na drobenku, přikryjeme zbytkem drobenky a pečeme při 180°C asi 45 minut.