Kuřecí polévka s mrkvovými nudlemi
Čím jsem starší, tím raději mám polévky. Obzvlášť ty, které mi poskytnou plnohodnotné jídlo, takže si je můžu dopřát ke snídani, k obědu nebo k večeři. Tato polévka obsahuje kvalitní bílkoviny, tuky, ale i komplexní sacharidy. A velkou parádu udělají mrkvové nudle, kterými můžete nahradit klasické nudle. Polévka bude tak vhodná i pro celiaky. Pokud chcete udělat radost dětem, můžete jim uvařit písmenkové těstoviny nebo nudle.
Ingredience:
1 kuřecí stehno (jiné části kuřecího/krůtího masa),
4 mrkve,
1 petržel,
1/2 bulvy menšího celeru,
1 malá cibule,
4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1/2 lžičky sladké papriky, muškátový oříšek, sůl, pepř,
1000 ml vody,
100 ml smetany na vaření, parmazán (eidam)
Mrkvové nudle dodají polévce výbornou tečku! Varianta bez parmezánu.
Postup:
Kuřecí stehno omyjeme a spolu se třemi oloupanými mrkvemi, petrželí, celerem a cibulí vložíme do hrnce. Přidáme pepř, nové koření, papriku a zalijeme vodou (cca 1 litr). Vaříme do změknutí zeleniny cca 50 minut. Vyjmeme maso, které obereme, větší kusy překrájíme a zatím dáme stranou. Vyndáme i koření, především nové koření. Zeleninu rozmixujeme do hladkého krému. Maso vrátíme do hrnce. Nalijeme smetanu a opatrně necháme prohřát. Na závěr dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podáváme posypané parmazánem (můžeme vynechat) a mrkvovými nudlemi.
Mrkvové nudle: Zbývající mrkev nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky a ty nožem překrojíme na co nejtenčí nudličky a na trošce másla opečeme. Lze použít spirálový kráječ.