LCHF koláč s jablky a ořechy
Tento koláč jsem pekla už vícekrát a vždy byl výsledek trochy jiný. Jelikož vařím a peču od oka, otevřu šuplík a lednici, kouknu, co se tam nachází a z toho něco uvařím nebo upeču. Pak mám trochu problém dát do kupy přesný recept. No a když mi dá recept klientka, která peče také od oka, gramáž řekne orientačně, to je teprve výzva :-) Nicméně koláč je bez cukru, bez lepku a vždy výborný, tak mu dejte šanci a třeba vznikne zase úplně nový recept.
Ingredience:
Těsto:
80 g rozpuštěného másla,
1,5-2 lžíce kokosové mouky/mandlové mouky
mleté ořechy - množství tolik, aby byla hmota hutná (vlašské, lískové, mandle - nebo směs)
Náplň:
tvaroh celé balení (buď z vaničky nebo v kostce, který naředíme jogurtem/mlékem), vmícháme odměrku proteinu
vanilkový lusk
sladidlo - erytrithol, xylitol *čekankový sirup na pečení nedoporučuji - "stane" se z něj čistá fruktóza, která zatěžuje naše játra
ovoce - dle sezóny (na fotce s jablky)
Postup:
Všechny 3 ingredience promícháme, napěchujeme na dno formy (používám menší formu). Na hmotu nalijeme tvaroh - ten by měl být řidší, ale ne úplně tekutý. Na tvaroh poklademe plátky jablka, zaprášíme skořicí a můžeme posypat ořechy. Pokud byste se báli, že se ořechy spálí, až těsto po nějaké době v troubě zezlátne, zakryjeme vrch koláče alobalem a dopečeme s ním. Pečeme na 180st. cca 45 min dle trouby. Recept je opravdu jednoduchý, určitě můžete obměňovat druhy mouk, ořechů i ovoce - v létě borůvky, maliny, ostružiny. Na podzim a v zimě pak hrušky, švestky a jablka.