Lněné krekry

19.03.2024

Tyto krekry vznikly vlastně náhodou. Chystala jsem si přednášku na téma protizánětlivá strava a jako ochutnávku jsem posluchačům chtěla nabídnout právě jídlo, které bude tyto parametry splňovat. V rámci protizánětlivé stravy je důležité si ve stravě hlídat kvalitní tuky např. Omega3 (lněné semínko), důležité jsou také mikroživiny např. vitamíny skupiny B (lahůdkové droždí), nebo hořčík, zkrátka základem je nezpracovaná strava, která tělu poskytne důležité živiny.

Ingredience:

60g mandlové mouky,

15g mletých lněných semínek,

10g lahůdkového droždí,

1 vejce

špetka soli, bylinky dle chuti a sezóny (nasekaný medvědí česnek, bazalka apod.)

Postup:

Do misky nasypeme mandlovou mouku, mletá lněná semínka (doma namletá), lahůdkové droždí a vajíčko, přidáme sůl a bylinky. Vše důkladně promícháme (těsto by mělo být spíše hutné) a necháme cca 15 minut odležet. Poté si připravíme pečící papír, který si vytřeme olivovým olejem a na jednu půlku si těsto lžící trochu rozprostřeme, přikryjeme druhou půlkou papíru a válečkem vyválíme na tenkou placku (po ploše jedné poloviny pečícího papíru), kterou rozkrájíme nožem/rádílkem na menší čtverečky. Dáme péct do rozpálené trouby (na 150 st.) a pečeme cca 15-20 minut. 

Krekry se hodí k nějakému dipu, k pomazánce, ale chutnají i samotné :-)