Lněné placičky/lívanečky
Tyto placičky nebo je můžeme považovat třeba za lívanečky, jsou velice chutné a hlavně je můžete připravit naslano nebo na sladko. Navíc jsou velice rychlé, příprava vám zabere 2 minutky. Přesto jsou placičky výživné, a o to tady jde. Dodáte tělu mnoho prospěšných tuků, vlákniny a pokud si navrch dáte štědrou porci tvarohu/sýra, tak i zvýšíte porci bílkovin. Pochutnáte si a nemusíte se bát, že hladina cukru v krvi vystřelí až do nebes, takže zůstanete sytí na delší dobu. Lze připravit ke snídani nebo ke svačině.
cca 4 kusy
Ingredience:
2 lžíce mletého lněného semínka
1 lžíce lahůdkového droždí (pokud nemáte, můžete přidat o 1 lžíci mletých lněných semínek více)
1 vejce
1 špetka soli
Postup:
Lněná semínka doporučuji koupit celá a namlít bezprostředně před přípravou. Semínka melu ve "smoothiemakeru" téměř na mouku. Přendám do hrnečku, přidám lahůdkové droždí, vyklepnu jedno celé vejce, osolím a vše vidličkou promíchám. Nechám cca 2 minuty odstát. Zatím si rozehřeji na pánvi přepuštěné máslo. Když je tuk teplý, tvořím na pánvi placičky. Z tohoto množství mi vyšly celkem 4 kusy. Smažím z obou stran "dozlatova". Hotové placičky přendám na talíř, ozdobím dle potřeby.
Placičky jsou vhodné ke snídani nebo svačině. Zaručuji vám, že ke snídani vás zasytí na celé dopoledne.