Masové kuličky se zeleninovým pyré
Jelikož vařím každý den minimálně jedno jídlo, tak vždy volím jednoduché a rychlé recepty. Sice mám vaření ráda, ale také mám ráda jiné aktivity a nechci veškerý čas trávit v kuchyni. Zároveň se snažím vařit ze základních surovin, jednak je to zdravější, levnější a s minimem odpadů. Recepty z jednoho hrnce/pekáče splňují všechna má kritéria. Navíc ta lahodná chuť! Suroviny pustí šťávu, ve které se pokrm peče a všechny chutě se tak propojí. Jídlo dáte do trouby a máte spoustu času na cokoliv jiného. Jen občas přijdete zkontrolovat, aby se nevypekla veškerá šťáva.
Ingredience:
500g mletého masa (hovězí, vepřové, krůtí nebo kombinace více druhů), houby typu žampiony (cca 5 větších kusů), 1 cibule (použila jsem červenou), 1 vejce, sůl, pepř, hrst petrželky, 1 čajová lžička majoránky/bazalky.
Zelenina nejlépe kořenová - mrkev (1 kus větší mrkve) 1/4 celeru, 1 větší batát, 4 kusy větších brambor. Popř. volte dle svých preferencí, dostupnosti
Postup:
Maso si buď melu sama nebo nechám namlít v masně. Tentokrát mi paní namlela přední hovězí. Ano, je suší, ale máme jej rádi. Vepřové bývá o dost mastnější, těžší.
Žampiony jsem si nasekala na drobno (lze použít Thermomix), stejně tak cibuli. Promícháme s masem, přidáme koření - majoránku, bazalku, petrželku. Přidáme sůl, pepř a 1 vejce. Vše společně promícháme, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo. Tvarujeme kuličky velikosti golfového míčku.
Očištěnou zeleninu nakrájíme na podobně velké kusy. Když budou menší, budou dříve rozvařené, což v tomto případě nevadí, jelikož se nakonec bude vše mixovat. Osolíme, opepříme. Zakápeneme kvalitním olejem, ghí apod.
Troubu si rozpálíme na 200st. Kuličky poklademe na zeleninu. Pekáč přikryjeme víkem a dáme do trouby. Pečeme cca 60 minut. Před koncem víko odklopíme, přidáme plátky másla a necháme rozpustit. Kuličky odejmeme a zeleninu i se šťávou rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré.