Mrkvový koláč
Tento recept vznikl, když jsme byli v karanténě. Holky měly a stále mají velký výdej, obzvlášť prostřední dcera byla snad v růstovém spurtu, takže jedla více než jsme u ní zvyklí. V rámci "tělocviku" běhaly kolem domu kolečka na čas a mnoho hodin proskákaly na trampolíně při nacvičování dokonalého "beka". Takže takový koláč byl ideální svačinkou. Díky jogurtu v těstě a tvarohu jako polevě, obsahuje větší množství bílkovin. Mrkev a ořechy pak minerály a vitamíny sk. A a E.
Mrkvový koláč
Ingredience:
Těsto:
85g másla
125 g třtinového cukru, 100ml javorového sirupu
2 vejce
100g bílého hustého jogurtu (řeckého typu)
250g špaldové mouky hladké
3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
1 lžička skořice
250g nastrouhané mrkve najemno (můžeme použít třeba i pastiňák)
1 jablko nastrouhané nahrubo
50g nahrubo nasekaných ořechů
Krém:
250g tvarohu (v kostce nebo vykapaného z vaničky)
4 lžíce javorového sirupu
větší hrst nahrubo nasekaných ořechů
Postup:
Troubu předehřejte na 180st.
Dortovou formu o průměru 25 cm vyložte pečícím papírem. Máslo, cukr a javorový sirup rozpusťte na mírném plameni, nechte zchladnout a vlijte do mísy. Vmíchejte vejce, jogurt, mouku, kypřící prášek, skořici, strouhanou mrkev a jablko a nakonec ořechy. Těsto nalijte do formy a dejte péct 25-30 minut Vyjměte z formy a nechte vychladnout.
Tvaroh prošlehejte s javorovým sirupem, ochutnejte a případně dochuťte. Směs rozetřete na vrchní část korpusu a ozdobte ořechy.
Nechte ztuhnout v lednici a můžete podávat :-)