Nejlepší těsto na bábovku nebo muffiny

08.12.2021

Recept jsem objevila již před lety v BioAbecedáři Hanky Zemanové. Pekla jsem z něj většinou muffiny, jak bylo uvedeno v receptu. Poslední dobou však naliji těsto do bábovkové formy, je to jednak rychlejší, ale hlavně je to nejlepší bábovka, kterou jsem kdy pekla :-) Stejně jako předtím muffiny. Recept jsem si malinko poupravila oproti originálu.

Ingredience:

250g špaldové mouky

80g třtinového cukru (Rapadury, pampališkového medu, kombinace medu a třtinového cukru)

2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů¨

1 lžička jedlé sody

1 lžička skořice

hrst nahrubo nasekané hořké čokolády

hrst nahrubo nasekaných oříšků (vlašské, lískové, mandle)

špetka soli

200ml bílého jogurtu

2 vejce

100g másla 

Troubu rozpálíme na 180 st. (horkovzdušnou na 160 st.).

Všechny suché ingredience smíchejte dohromady. Oříšky a čokoládu nahrubo nasekejte a přidejte k suché směsi.

V kastrůlku rozpustíme máslo a poté, co trochu zchladne, přilijeme spolu s jogurtem a vajíčky do směsi a vše opatrně promícháme. Toto těsto se vyplatí jen promíchat zlehka lžící, aby bylo "nadýchané", je vyloženě na škodu jej dlouho míchat.

Lze nalít do bábovkové formy (předem vymazané máslem a vysypané strouhankou nebo po lžících plnit muffinové formičky.

Bábovka nepatří zrovna mezi dietní jídla, peču ji především tehdy, když čekáme návštěvu a nebo občas holkám pro zpestření svačin v aktivní části dne, nikoliv před spaním.

Díky obsaženému jogurtu obsahuje i trochu bílkovin, díky oříškům a máslu pak kvalitní tuky. Není ani tak sladká, což nám naprosto vyhovuje. Když si na talířek přidáte k bábovce další porci bílkoviny v podobě jogurtu nebo tvarohu, cukr v krvi se vám tak rychle nezvedne.