Nejlepší těsto na bábovku nebo muffiny
Recept jsem objevila již před lety v BioAbecedáři Hanky Zemanové. Pekla jsem z něj většinou muffiny, jak bylo uvedeno v receptu. Poslední dobou však naliji těsto do bábovkové formy, je to jednak rychlejší, ale hlavně je to nejlepší bábovka, kterou jsem kdy pekla :-) Stejně jako předtím muffiny. Recept jsem si malinko poupravila oproti originálu.
Ingredience:
250g špaldové mouky
80g třtinového cukru (Rapadury, pampališkového medu, kombinace medu a třtinového cukru)
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů¨
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
hrst nahrubo nasekané hořké čokolády
hrst nahrubo nasekaných oříšků (vlašské, lískové, mandle)
špetka soli
200ml bílého jogurtu
2 vejce
100g másla
Troubu rozpálíme na 180 st. (horkovzdušnou na 160 st.).
Všechny suché ingredience smíchejte dohromady. Oříšky a čokoládu nahrubo nasekejte a přidejte k suché směsi.
V kastrůlku rozpustíme máslo a poté, co trochu zchladne, přilijeme spolu s jogurtem a vajíčky do směsi a vše opatrně promícháme. Toto těsto se vyplatí jen promíchat zlehka lžící, aby bylo "nadýchané", je vyloženě na škodu jej dlouho míchat.
Lze nalít do bábovkové formy (předem vymazané máslem a vysypané strouhankou nebo po lžících plnit muffinové formičky.
Bábovka nepatří zrovna mezi dietní jídla, peču ji především tehdy, když čekáme návštěvu a nebo občas holkám pro zpestření svačin v aktivní části dne, nikoliv před spaním.
Díky obsaženému jogurtu obsahuje i trochu bílkovin, díky oříškům a máslu pak kvalitní tuky. Není ani tak sladká, což nám naprosto vyhovuje. Když si na talířek přidáte k bábovce další porci bílkoviny v podobě jogurtu nebo tvarohu, cukr v krvi se vám tak rychle nezvedne.