Oříškovo-semínkové palačinky
Klasické palačinky jsou z mouky, vejce, mléka a špetky soli. Sice chuťově dobré, z výživového hlediska však žádná sláva. A pokud si na ně namažete maximálně marmeládu, tak to moc nezachráníte. Co si k příští snídani udělat tyto palačinky? Krásně vás zasytí, dodají i mnoho výživných látek a ještě si zaručeně pochutnáte.
2 porce (pro 2 osoby nebo velkého jedlíka)
Ingredience:
1 hrst kešu ořechů
1/2 hrsti lněných semínek (slunečnicových nebo dýňových, popř. směs všech uvedených)
1 celé vejce,
3 - 4 lžíce mléka (kokosové, mandlové nebo klasické plnotučné popř. smetana)
špetka soli, špetka pravé vanilky, 1/2 lžičky perníkového koření (zn. Sonnentor), špetka skořice (špetka kardamomu, kurkumy apod.).
Ovoce dle chuti a sezóny, zakysaná smetana, kokosový olej nebo přepuštěné máslo
Postup:
Ořechy a semínka rozmixujeme na téměř hladkou mouku. V misce smícháme mouku s celým vajíčkem a mlékem. Nejdříve dáme 3 lžíce a chvíli počkáme až se mléko vsákne. Pokud je směs hustá, přidáme ještě 1 lžíci mléka. Když má palačinkovou konzistenci není potřeba přidávat. Vmícháme sůl a další koření, dobře vše promícháme.
Na pánvi rozpustíme trochu oleje nebo másla. Z těsta tvoříme palačinky. Pokud bychom preferovali menší kousky, lze určitě udělat i lívance. Opečeme po obou stranách.
Palačinku zdobíme nejlépe sezónním ovocem, tvarohem nebo zakysanou smetanou, kterou jsem použila já. Přehneme vrchní částí a vršek můžeme opět ozdobit další dávkou smetany s jahodami. Pokud také milujete ořechová másla, ozdobíme jím i vršek. Palačinky jsou opravdu syté. Dle mého odhadu 1 palačinka vydá za 3 klasické. Každopádně vás zasytí na celé dopoledne.
Palačinky můžeme připravit i na slano. Vynecháme skořici, vanilku a perníkové koření a můžeme naplnit čerstvým sýrem a zeleninou.