Pohanková kaše
Pohanka je jedna z tradičních obilovin, kterou buď milujete nebo zrovna nemusíte. Já jsem si k ní dlouho hledala cestu a jediný způsob využití byla jako zavářka v polévce. Pak jsem začala pohanku - lámanku používat jako surovinu do kaše, když mi došly ovesné vločky a byla jsem překvapená její výbornou chutí. Pohanku doporučuji jíst především v zimním období, jelikož má zahřívající účinky na naše tělo.
Ingredience:
Dvě porce
60g pohanky lámanky (předem namočené)
250 ml - 300 ml kravského nebo kokosového mléka (vody, kefíru, nebo kombinace voda a mléko)
špetka soli
oblíbené oříšky (nemusí být)
sušené nebo čerstvé ovoce
špetka skořice
Podzimní a zimní verze
Postup:
Již večer než půjdete spát, si odsypte pohanku lámanku do keramické misky. Zalijte mlékem nebo jinou tekutinou, přidejte špetku soli a případně oříšky. Pokud byste to chtěli udělat ještě lépe, dejte oříšky do jiné misky, zalijte vodou a přidejte špetku soli. Ráno jen oříšky slijte a přidejte do kaše.
Řádně promíchanou směs přikryjte utěrkou a nechte v teple do rána. Kaši můžete nechat fermentovat i déle, v tom případě bych volila ledničku. Druhý den si odeberete 1/2 směsi (1 porce) nebo celý obsah (2 porce nebo máte velký hlad) do rendlíku se silnějším dnem. Pokud bude potřeba, můžete přidat tekutinu a necháte prohřát na mírné teplotě. Odstavíme z ohně a necháme dojít pod peřinou. Poté můžete dozdobit čerstvým/sušeným ovocem, hořkou čokoládou, skořicí apod. Případně vsypte ořechy, které se namáčely do rána v jiné misce. Díky přidaným tukům z oříšků, mléka nebo kefíru obsahuje kaše mnoho kvalitních tuků, které vám nerozhoupou cukr v krvi jako na horské dráze a vy vydržíte být soustředěni na práci celé dopoledne Pokud vás ovšem nechá v klidu vědomí, že je druhá polovina kaše v lednici Myslete na to, že máte vyřešenou snídani i na druhý den.