Pomerančové crinkles
Crinkles patří mezi cukroví, které je jednoduché na přípravu, takže jej zvládne upéct snad každý. Navíc výsledek vás mile překvapí. Nejlepší jsou ihned po upečení, to je prostředek měkoučký a jen se rozplývá na jazyku. Později trochu ztvrdnou, ale po několika dnech opět zvláční a jak se proleží, chutnají snad ještě lépe.
Ingredience:
150 g třtinového cukru,2 ks vajec,
60 g másla (změklého),
240 g špaldové, hladké mouky
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
180 g kokosu
1 ks pomeranč (kůra z celého, šťáva z půlky)
moučkový cukr na obalení
Postup:
Změklé máslo vyšleháme s cukrem, přidáme vejce a šleháme do pěny. Přidáme špetku soli, nastrouhanou kůru a šťávu z pomeranče, kokos a prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem.
Vypracujeme polotuhé těsto, které dáme do sáčku na hodinu do ledničky.
Dva plechy si vyložíme papírem na pečení a lžičkou odkrajujeme malé kousky těsta. V dlaních tvoříme kuličky, které obalíme ze všech stran v moučkovém cukru. Ty poté naskládáme na plech.
Rozpálíme troubu na 180st., pečeme cca 12-15 minut. Doba pečení může být kratší, dle trouby. Raději kuličky hlídejte, aby se vám nepřipálily. Malinko se nafouknout, ale hlavně by měly popraskat.
Podle barvy poznáme, že máme upečeno, musí být světle růžové, shora trochu popraskané, a když je vezmeme do prstů, jdou lehce od papíru a jsou tvrdé.