Slaninové ne-muffiny jako lehká svačina
Tento recept neobsahuje mouku, proto název ne-muffiny. Hodí se k zahnání chutí nebo jako lehká večeře. Určitě nic nezkazíte, když ne-muffiny posnídáte. Nezapomeňte na porci čerstvé zeleniny jako přílohu. My rádi přibalíme i do batůžku na túry, kdy ne-muffiny poslouží jako vítaná svačinka.
Ingredience na cca 12 kusů:
- 6–7 vajec (dle velikosti vajec, vel. L – 6 ks / vel. M – 7 ks)
- 1 hrnek strouhaného sýra (eidam, parmezán, gouda nebo kombinace více druhů sýra)
- 200 g žampiónů nebo hlívy ústřičné
- 12 plátků slaniny
- 1 červená cibule
- 1 menší cuketa
- 1 hrst špenátu
- 2–3 lžíce smetany
- 1 lžíce mletého lněného semínka
- 50 g balkánského sýra (fety)
- himalájská sůl
- přepuštěné máslo
Postup:
Troubu předehřejeme na 190°C. Cibuli a žampiony očistíme, nakrájíme na tenké plátky, očištěnou cuketu na malé kostičky. V pánvi na přepuštěném másle zeleninu a žampiony orestujeme. Když je směs měkká, přidáme hrst špenátu a promícháme, již nevaříme. Vajíčka rozmícháme se smetanou v misce, přidáme lněné semínko, nastrouhaný sýr, pepř a sůl. Přidáme směs orestované zeleniny a žampionů a promícháme. Každou jednotlivou formu vymažeme rozehřátým máslem, vložíme plátek slaniny, na kterou nalijeme směs. Pečeme cca 15 minut.
Každý ne-muffin posypeme rozdrobeným balkánským sýrem, fetou nebo mozzarellou (záleží, co máte zrovna doma) a ještě na chvíli dáme zapéct do trouby, než se sýr rozteče.
Podáváme vlahé nebo vychladlé s pořádnou porcí čerstvé nebo vařené zeleniny.