Slaný koláč

04.03.2022

Tento koláč peču většinou k večeři a pokud se zadaří a něco z něj zbyde, tak jej posnídáme. Určitě by se hodil na výlety nebo když nemáte čas na oběd, tak to může být zdravá "nouzovka". Může posloužit jako výborné pohoštění pro vaši návštěvu. Pokaždé jej můžete připravit na jiný způsob dle dostupných ingrediencí. Nám chutná nejvíce s kvalitní slaninou  a orestovanou cibulí nebo sýry typu niva, feta sýr nebo mozzarella. 

Ingredience:

Těsto:

45 g mandlové mouky 

15 g kokosové mouky

15 g vlákniny psyllia 

3 g mořské soli

1 vejce

vlažná voda dle potřeby (cca 50 ml)

 1 lžíce olivového oleje (kvalitní, za studena lisovaný)

Náplň:

1 lžíce ghí nebo sádla 

1 velká červená cibule

100 g slaniny

sýr typu feta, niva, mozzarela, parmezán nebo kozí (dle vašich preferencí)

sůl, pepř

Postup:

Mandlovou a kokosovou mouku, psyllium a sůl promícháme. Přidáme vejce a opatrně přilíváme vodu. Vytvoříme těsto, které je spíše řidší konzistence, ale nesmí být až moc tekuté. Vyložíme plech pečícím papírem. Na papír přendáme "hroudu" těsta, kterou pokapeme olivovým olejem a buď prsty nebo válečkem rozprostřeme po celé ploše plechu popř. koláčové formy (viz foto). Těsto propíchneme na několika místech vidličkou. Připravený korpus koláče vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20-25 minut. 

Mezitím si v pánvi rozehřejeme ghí nebo sádlo. Cibuli a slaninu rozkrájíme na tenké nudličky a společně orestujeme na pánvi. Cibule i slanina by měly být lehce křupavé a do hněda orestované. Na upečený základ koláče rovnoměrně rozprostřeme cibuli a slaninu. Osolíme a opepříme. Navrch můžeme rozdrobit oblíbené druhy sýra (mozzarella, niva apod. Koláč vrátíme zpět do trouby a pečeme ještě přibližně 10 minut. Slaný koláč podáváme nejlépe horký, hned po upečení. Můžeme jej doplnit zeleninovým salátem. 

Koláč může být výbornou svačinou na výlety nebo pohoštění pro návštěvy. Chutná teplý, čerstvě vytažený z trouby, ale i studený.