Špaldový croissant alá loupák
Také mají vaše děti rády croissanty? Naše holky velice. Jelikož ale běžně dostupné croissanty obsahují vedle pšeničné mouky, rafinovaného oleje jako je palmový, slunečnicový (skutečně se nejedná o panenské verze), glukózo-fruktózový sirup a přidané látky /konzervanty, stabilizátory/, snažila jsem se najít recept, který bych zvládla a holky byly spokojené. Na začátek musím upřesnit, že se nejedná o klasické croissanty, jelikož těsto nepřekládám, tzv. nelaminuji, ale spíš se jedná o loupáky. Každopádně holky jsou spokojené a dost často chtějí, abych zase upekla croissanty :-)
Množství: 12-15 loupáčků (podle toho, jak je budete dělat veliké)
Ingredience:
500g hladké špaldové mouky
220ml mléka (kravské, rostlinné)
50g másla
40g mletých vlašských ořechů
50g sladidla ( javorový, čekankový nebo jiný oblíbený sirup) popř. kombinace třtinového cukru a sirupu
2 žloutky
20g čerstvého droždí
1/2 lžičky pravé vanilky
1/2 lžičky soli
bílek na potření
Postup:
Pokud máte šikovného pomocníka v podobě robota, tak do jeho mísy prosijte mouku, přidejte třtinový cukr a sůl. Promíchejte zatím ručně a vytvořte uprostřed důlek. Ohřejte mléko a do cca 1/3 mléka rozdrobte droždí, vsypte 1/2 lžičky cukru a část mouky, promíchejte a nechte zakryté utěrkou kynout.
Do robota přidejte zbytek mléka, zchladlé rozpuštěné máslo, sirup, mleté ořechy, vanilku a žloutky. V robotu zpracujte do kompaktní hmoty (trvá to cca 10 minut), poté zakryté nechte kynout cca 60 minut.
Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Vyválejte každý díl do kruhu a rozdělte rádýlkem na 6 dílů ve tvaru trojúhelníku. Každý díl stočte od špičky až po tu nejširší část a vytvarujte do obloučku. Nechte opět kynout a poté potřete rozšlehaným bílkem.
Pečte cca 20 minut v troubě předehřáté na 160st., dokud nezískají pěknou barvu.
POZN.: pokud je chcete mít plněné, můžete zarolovat spolu s kvalitní hořkou čokoládou nebo kopečkem domácí marmelády :-)
Ukázka složení croissantů, které koupíte v obchodech:
Těsto: pšeničná mouka, rostlinné oleje (palmový, slunečnicový, bavlníkový, řepkový), cukr, glukózo-fruktózový sirup, pekařské droždí, jedlá sůl, stabilizátor: mono- a diglyceridy mastných kyselin, regulátor kyselosti: kyselina citronová, aroma vanilin, konzervant: Těsto: pšeničná mouka, rostlinné oleje (palmový, slunečnicový, bavlníkový, řepkový), cukr, glukózo-fruktózový sirup, pekařské droždí, jedlá sůl, stabilizátor: mono- a diglyceridy mastných kyselin, regulátor kyselosti: kyselina citronová, aroma vanilin, konzervant: propionan vápenatý 0.1%, Kakaová náplň 23%: palmový olej, glukózový sirup, cukr, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku 7%, sušené odstředěné mléko, ethanol, emulgátor: estery polyglycerolu s mastnými kyselinami, aroma vanilin, želírující látka: alginan sodný, konzervant: sorban draselný 0.1% 0.1%, Kakaová náplň 23%: palmový olej, glukózový sirup, cukr, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku 7%, sušené odstředěné mléko, ethanol, emulgátor: estery polyglycerolu s mastnými kyselinami, aroma vanilin, želírující látka: alginan sodný, konzervant: sorban draselný 0.1%
Jak vidíte sami, když si upečete tyto loupáky doma, ušetříte tělo od všech těchto, sice dle legislativy "bezpečných", ale dle mého názoru zbytečných látek. Nejde o látky, které jsou jen v croissantech, ale i o další přídatné látky, které sníte během dne v dalších potravinách, namažete na sebe v kosmetice atd., tento mix, kterému jsme denně vystaveni, vám v žádné laboratoři nedokážou spočítat. Když si většinu stravy připravíte ze základních potravin, ušetříte nejen svoje tělo, ale i svou peněženku.
Cena:
- kupovaný croissant pořídíte v obchode od 9-13 Kč/kus
- domácí loupák vychází na 3-5 Kč/kus (záleží, jestli přidáte hořkou čokoládu jako náplň)