Šrucha zelná
Možná šruchu znáte spíše jako neodbytný plevel než jako bylinku, která obsahuje mnoho zajímavých látek. Její velkou předností je obsah Omega3 a Omega6 nenasycených mastných kyselin, a to navíc ve vyváženém poměru.
*Omega3 a omega6 se nacházejí především v rybách, oříškách nebo semínkách (lněných a konopných). Omega3 jsou protizánětlivé, pomáhají v těle předcházet zánětům. Tělo si je neumí vytvořit samo a tak je závislé na jejím příjmu ze stravy. Omega6 v nadměrném množství oproti Omega3 mohou v těle naopak riziko zánětu vyvolat (nacházejí se ve slunečnicovém oleji, ale i v polotovarech, kde se nekvalitní tuky použijí). Poměr Omega3 vs Omega6 bývá v ČR až 1:20 přitom ten správný by měl být 1:3 nebo 1:2.
Šrucha navíc obsahuje:
- kolem 90% tvoří vodu
- chlorofyl
- glutathion
- vlákninu
- minerály (vápník, hořčík, železo a draslík)
- vitamíny sk. B, C, E, A
Šrucha je tedy silně antioxidační bylina s protizánětlivými a antimykotickými účinky.
Použití v kuchyni:
- všude tam, kam byste dali rukolu nebo polníček
- jako špenát - má i podobnou chuť, stačí vařit jen velice krátce
- hodí se natrhaná do polévek, pomazánek i salátů
*Pozor na zkonzumované množství šruchy si musí dávat lidé s onemocněním ledvin. Šrucha obsahuje oxaláty. Oxaláty mohou přispívat ke vzniku ledvinových kamenů.