Švestkové chutney neboli čatní

31.08.2022

Pokud máte na zahradě přebytek švestek a nechcete péct další koláče nebo povidla, připravte si tuto hustší omáčku naslano neboli  chutney (čti čatní). Náramně se hodí ke grilovanému masu nebo vyzrálým sýrům. Své místo najde i ve vegetariánské kuchyni. Tato pochutina přichází z Indie a slouží k dochucení základního pokrmu. Připravuje se z různých ingrediencí a může být pikantní nebo sladší. Podpoří chuť a stimuluje zažívání. 

Ingredience:

Uvedené množství vydá na 4-5 menší skleniček

500 g vypeckovaných švestek, 

1 červená cibule

1-2 stroužky česneku

50 ml vinného octa

5-6 lžic třtinového cukru (dle chuti, pokud budete mít trpké švestky, přidejte lžíci cukru)

2 lžíce červeného vína (můžeme vynechat)

1 cm čerstvého, oloupaného zázvoru (popř. 1/4 lžičky sušeného)

1 lžíce přepuštěného másla/sádla

1 bobkový list, 3-4 hřebíčky, špetka skořice, špetka chilli (lze vynechat), sůl

Postup:

Cibuli nakrájíme na čtvrtky a na přepuštěném másle nebo sádle necháme zesklovatět. Přidáme nakrájený česnek, zázvor a.  společně zhruba minutku restujeme. Přidáme vypeckované švestky, nakrájené na menší kousky (čím menší kousky, tím kratší dobu budou potřebovat vařit), dále víno, ocet, cukr, sůl a další koření. Důkladně promícháme a necháme na mírném ohni pobublávat, dokud švestky nezměknou.  Poté tyčovým mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Ještě horké nalijeme do čistých a vyvařených skleniček. Zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru vychladnout. Pokud chcete mít jistotu, můžete chutney i klasicky zavařit. 

Doporučuji naplnit menší skleničky, abyste chutney stihli spotřebovat. V lednici vydrží cca 2 týdny.