Vajíčková pomazánka

20.04.2022

Vajíčka mají v dnešní době velice dobrou pověst. Dokonce jsem o nich slyšela, že jsou považována za SUPERFOODS, což je veliká změna a posun. Naštěstí. Díky nim nám rostou svaly :-) obsahují totiž celé spektrum esenciálních aminokyselin. Mají mnoho vitamínů, minerálů, kvalitních tuků a třeba i lutein a zeaxanthin, což jsou antioxidanty, které chrání oči před onemocněním, jako je šedý zákal a věkem podmíněná makulární degenerace. Prospěšné tuky ve žloutku mají navíc sytící schopnost. Sami máte jistě vyzkoušeno, že po vajíčkové snídani nemáte hlad až do oběda. Každopádně i to zdravé bychom měli jíst s mírou a preferovat vajíčka z domácích chovů, kde se slepice dostanou k trávě a díky tomu jejich vajíčka obsahující více prospěšných omega 3 mastných kyselin. 

               Ideální svačina nebo snídaně obzvlášť po Velikonocích, kdy máme dostatek vajec, ale i zelených bylinek. 

Vajíčková pomazánka podle mého manžela

Ingredience:

5 vajec uvařených natvrdo, 

1/2 lžíce plnotučné hořčice, 

1 lžíce změklého másla, 

1 lžíce kvalitní majonézy (nejlépe domácí)

sůl, pepř

Postup:

Vajíčka nakrájíme na kostičky nebo "proženeme" mřížkou, přidáme hořčici (množství dle chuti strávníků), změklé máslo a majonézu, vše řádně promícháme. Především dáme pozor, aby nezůstaly v pomazánce hrudky z másla. Podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme nejlépe s kváskovým chlebem. 

Vajíčková pomazánka ve zdravější verzi

Ingredience:

5 vajec uvařených natvrdo,

1/2 lžíce plnotučné hořčice,

200 g cottage sýra, 

1 lžíce lahůdkového droždí,

sůl, pepř.

bylinky typu medvědí česnek, bazalka, pažitka apod. 

Postup:

Vajíčka nakrájíme na kostičky nebo "proženeme" mřížkou, přidáme hořčici, cottage sýr, lahůdkové droždí a vše řádně promícháme. Osolíme a dopepříme dle chuti. Pokud máme rádi, můžeme přidat oblíbené zelené bylinky nadrobno nasekané. Podáváme nejlépe s kváskovým chlebem.