Recepty

Recept jsem objevila již před lety v BioAbecedáři Hanky Zemanové. Pekla jsem z něj většinou muffiny, jak bylo uvedeno v receptu. Poslední dobou však naliji těsto do bábovkové formy, je to jednak rychlejší, ale hlavně je to nejlepší bábovka, kterou jsem kdy pekla :-) Stejně jako předtím muffiny. Recept jsem si malinko poupravila oproti originálu.

Sacher kousky

08.12.2021

Každým rokem peču klasické vánoční cukroví především pro návštěvu. A pak zdravější varianty bez cukru, mouky apod. Naše holky jsou již na takové cukroví zvyklé, tak jim přijde normální a jedí ho. Každým rokem také přidávám jedno nebo více druhů nového cukroví. Letos jsem se inspirovala časopisem Apetit a zkusila jejich Sacher cukroví. Jen jsem...

Také máte rádi podzim? Já rozhodně ano. Už proto, že nám dozrávají výborné druhy zeleniny, ovoce a hlavně vlašské ořechy. A díky barvám, které maluje příroda sama. V tomto období zařazuji automaticky teplé a zahřívající potraviny. Po ránu si popíjím horké čaje a častěji vařím kaše a polévky. Nejraději pak polévky, které jsou výživné, obsahují...

Tento koláč můžete péct od jara do podzimu a skvěle tak zužitkovat čerstvé dary ze zahrady i z lesa. Hodí se třešně, maliny, ostružiny, jahody, broskve i švestky nebo borůvky.

Polévka, která obsahuje bílkoviny je plnohodnotným pokrmem, který vás zasytí. Můžete ji konzumovat ke snídani, k obědu nebo k večeři. Navíc vám ušetří čas, protože si ji můžete navařit na více dní dopředu a skladovat v lednici. Teplá polévka je výbornou alternativou ke snídani především v chladnějších částech roku. K večeři můžete zvolit polévku,...

Kvašení je prastarý způsob konzervace potravin. Naši předci sice možná nevěděli, že kvašená zelenina blahodárně působí na střevní prostředí, jelikož ale neměli jinou možnost uchovávání zeleniny na zimní období, tak prostě vše kvasili. Pak přišla moderní doba se všemi výdobytky. Uchovávala se zelenina v lednici, co nebylo sterilizované, to bylo...

Vypadá to, že jsem spadla z větve nebo přinejmenším hodně zaspala, že píšu o ovesné kaši. Vždyť o jejich příznivých účincích na naše trávení, velkém množství vlákniny a dalších prospěšných látek bylo napsáno mnoho článků, a to nejen na webu. Jenže se nám tady rozmohl takový nešvar... A to je přirozená lidská vlastnost si vše ulehčit. Najíst se...

Tento recept neobsahuje mouku, proto název ne-muffiny. Hodí se k zahnání chutí nebo jako lehká večeře. Určitě nic nezkazíte, když ne-muffiny posnídáte. Nezapomeňte na porci čerstvé zeleniny jako přílohu. My rádi přibalíme i do batůžku na túry, kdy ne-muffiny poslouží jako vítaná svačinka.

Chřest se těší stále větší oblibě a byla by škoda tuto zdravou zelenou pochoutku nezařadit na naše stoly. Zvláště na jaře, kdy dozrává chřest i v našich končinách, je vhodným doplněním zdravého jídelníčku. Dnes si připravíme polévku ze zeleného chřestu.

Cuketové nudle jsou zdravou alternativou pšeničných špaget. Pokud se vám cuket letos urodilo hodně, tak určitě vyzkoušejte i tento recept. Nespornou výhodou těchto nudlí je to, že vám nerozhoupou krevní cukr jako klasické těstoviny. Jídlo je lehké, hodí se jako letní večeře. Jeho příprava velice rychlá, jídlo máte na stole do 20 minut.

Je vyloženě povinností nás maminek uvařit dětem tuhle letní dobrotu. Připravte se na to, že jedna porce rozhodně stačit nebude. Přijde nášup, a třeba hned další den.

V době karantény jsem stravování přizpůsobovala dětem. Takže jsem vařila jejich oblíbená jídla, pekla zdravější buchty a koláče, aby mi zároveň neztloustly. Na druhou stranu jsem se nepřejídala přílohami, nezahušťovala omáčky moukou a nenápadně zařazovala zdravé suroviny. Jak byla možnost, uvařila jsem alespoň v duchu LCHF večeři, vždy jsem byla...

Kešu kaše

06.12.2021

Tato kaše mi připomíná mé dětství, kdy jsem měla často k večeři krupicovou kaši. Tato kaše je přitom výživově bohatší, obsahuje kvalitní tuky, bílkoviny a rozhodně méně sacharidů než kaše z pšeničné krupice. Zasytí skutečně na celé dopoledne nebo může posloužit jako odpolední svačina. Můžeme si ji obměňovat podle sezóny - v této jsou rozmixované...

Tyto placičky nebo je můžeme považovat třeba za lívanečky, jsou velice chutné a hlavně je můžete připravit naslano nebo na sladko. Navíc jsou velice rychlé, příprava vám zabere 2 minutky. Přesto jsou placičky výživné, a o to tady jde. Dodáte tělu mnoho prospěšných tuků, vlákniny a pokud si navrch dáte štědrou porci tvarohu/sýra, tak i zvýšíte porci...

Leden je ideální dobou "restartovat" svůj metabolismus. Odlehčit ve smyslu vyřazení potravin, které zhoršují záněty jako je lepek a cukr. Kombinace nekvalitních tuků a cukrů, kterou jsme si dopřávali o svátcích, je tou nejhorší pro náš metabolismus. K tomu i "kapka" alkoholu" a nestačíme se divit, co se to děje. Jsme unavení, nateklí, máme chutě......